

Uygulama | 15 dk. |
---|---|
Uygulayan | Doktor |
Hazırlık | Yok |
Uyarılar | En az 3-4 saat bölgeye temas, makyaj, sıcak ve spor |
Dolgu işlemi hacmi eksilmiş alanlarda eksiği tamamlamak ya da daha fazla hacim katmak için yapılır. Değişik tipte dolgu maddeleri olsa da doku uyumu ve faydaları nedeni ile en sık hyaluronik asit yapıdaki dolgular tercih edilmektedir. Yarı sentetik ya da sentetik yapıdaki dolgular daha uzun ömürlü olsa da doğal yaşlanma sürecine adapte olarak güncellenebilmesi, dokunun doğal yapılarında yer alması ve deri için olumlu katkıları ile hyaluronik asit tercih edilir.
Etkileri
Dolgu için en sık kullanılan materyal olan hyaluronik asit deride eksik hacmi tamamlama dışında, nem sağlama, elastikiyet sağlayan yapıların üretimini destekleme ve hücredeki anti oksidan yapısı ile yaşlanma geciktirici etkileri bulunmaktadır.
Kullanıldığı Durumlar
Kaş Arası Bölge: Kaş çatmaya bağlı olarak derin katlanmaya bağlı durumlarda botoks ile ya da tek başına tam bir düzleşme sağlamaktadır. Kaş çatma anında olup sonra kaybolan çizgiler dolgu ile de tedavi edilebilirken botoks böyle durumlarda daha öncelikli tercih edilmektedir.
Şakak Bölgesi: Her iki kaşın üst ve yan kısımdaki hacim kaybı kaşın ve göz kapağının düşmesine de neden olur. Bu bölgeye yapılan dolgu kaşın ve göz kapaklarının da yukarı doğru toparlanmasına yardımcı olur.
Göz Kenarı: Kaz ayağı çizgilerinde de öncelikli seçenek botoks tedavisi iken alternatif olarak ya da botoksun tedavi edebileceğinden daha derin çizgilerde çok ince yapıda dolgular kullanılabilmektedir.
Göz Altı: Bazen yaştan bağımsız olarak, yirmili yaşlarda dahi çukurlaşmanın görülebildiği bir bölgedir. Özellikle üst solunum yolunda alerjik problemlerde morluklar da eşlik etmektedir. Bu bölgedeki hacim kaybı, yanak bölgesine doğru devam eden çukurluk şeklinde devam edebilir. Bu bölgelerin kayıpları burun kenarındaki çukura da yansır. Çukur görüntü yorgun ve bitkin bir ifadeye neden olur. Göz altı dolgusu sadece çukur alanı doldurmayıp kuytu alandaki gölgenin kaybedilmesi ve morluğa neden olan derinin yapısal iyileşmesiyle aydınlanmasını sağladığı için ışık dolgusu olarak adlandırılır.
Elmacık Kemiği Bölgesi: Bu bölgedeki kayıplar yanakta çentikli bir görünüme ya da daha büyük miktarlarda olduğunda çöküntü şeklinde olmaktadır. Bazen hastalıklı görünüme neden olan büyük hacim kayıpları dolgu uygulaması ile tümüyle geri yerine konabilir. Yüzdeki üçgen ifadenin önemli parçası sayılan elmacık kemiği bölgesinin hacmi önemli bir gençlik ifadesidir.
Nasolabial (Burun kenarı) Kıvrımları: Bu bölge genel olarak yirmi yaş dişinden sonra şekillenmeye başlar. Bazılarında çok keskin olabilen bu bölge yüzde alt bölgeye doğru hacmin yer değiştirmesi şeklinde görülür. Bu nedenle buradaki çukur alanın hemen üstündeki katlanmaya bağlı olarak dikkat çeken durumlarda bu bölgeye dolgu yapmak iyi bir seçenek değildir. Yüzün alt kısmındaki şişliği daha fazla gösterecektir. Böyle durumlarda lazer lipoliz ile öncelikle katlanma bölgesinin inceltilmesi çok daha iyi bir seçenektir. Böyle durumlarda dolgu yapılacak alan yine eksiklik olduğunda göz altı çukuru ve elmacık kemiği bölgesidir. Buralara yapılan uygun nitelikli dolgular yüzde üst bölgede hacim konumlaması yaparak daha nitelikli iyileşme sağlayacaktır.
Dudak Üstü Çizgiler: Genellikle sigara içimine bağlı oluşan dikey çizgilerde de dolgu uygulaması iyi sonuçlar sağlamaktadır.
Ağız Alt Köşeler: Ağız alt köşesindeki çökme genellikle mimikle de bağlantılıdır. Memnuniyetsizlik ifadesi olarak adlandırılan dudak büzme hareketi çok belirgin ise öncelikle botoks işlemi ile bu hareketin azaltılması sonrasında da dudak alt köşesindeki üçgen alana dolgu yapmak iyileşmeyi sağlayacaktır.
Çene Bölgesi: Çenenin doğal yapısı çok küçük olanlarda dolgu ile hacim kazandırmak estetik oran olarak burun alt ucundan çene altına kadar olan kısmı burun kökü-burun alt ucu ve alın saçlı deri başlangıcı-burun kökü oranlarına eşitler. Özellikle bu oranın sağlanması yandan görüntülerde büyük çaplı iyileşme sağlamaktadır. Çene büzme efekti çok fazla olanlarda da pürtüklü bir görünümde olan çene yapısal olarak pürüzsüz, konturları düzgün hale getirilebilir.
Burun Üstü: Kemerli burunlarda çok abartılı olmadığı sürece küçük çaplı efekti ile burunda düzleşme sağlanabilmektedir.
Boyun Çizgileri: Boyundaki derin yatay çizgilerde güçlü platisma bant hareketine bağlı olduğu durumda botoks ile birlikte dolgu uygulaması etkilidir
Dudak Dolgusu: Dudak da yaşla birlikte önemli hacim kaybı yaşayan bölgelerdendir. Hacminde küçülme, çizgilenmelerde artış ve kuruluk artar. Dolgu ile istenirse hacimde dikkat çekici bir büyüme olmadan daha canlı bir görünüm sağlanabilir. Kenar konturu belirginleştirilen ve çizgileri kaybolan bir dudak oldukça sağlıklı bir görünüm sunar. Hacim değişikliği istendiği durumlarda da dudağın genel yapısının izin verdiği ölçüde istendiği kadar büyüklüğe ulaşmak mümkündür.
Uygulama Detayları
Genellikle oldukça düşük düzeyde acı görülür. Dudak gibi hassas yerlerde lokal anestezi ile daha konforludur. Uygulama kısa sürede tamamlanır. Enjeksiyona bağlı olası morluk dışında genellikle bir sorun yaşanmaz. Uygulama yapılan yerin ve dolgunun özelliklerine göre iğne ya da kanül ile uygulama yapılmaktadır.