
Güneş ışınlarına maruz kalmak ciltte zaman ve şiddetine bağlı olarak değişikliklere neden olur. Derinin farklı yapılarında esneklik kaybı, nem kaybı ile birlikte renk değişikliklerine de neden olur. Genellikle koyu renkli lekeler olarak karşımıza çıkan güneş lekeleri cildin hasar karşısında kendini koruma mekanizması ile artan melanin maddesinin sonucudur.
Güneş lekesini tedavi ederken lazer ya da deriyi soyucu kimyasal peeling gibi tedavilerle hemen silinip atılamaz. Hücrelerde yapısal olarak ortaya çıkan bozuklukları tedavi ederek başlamak güneş lekelerinden kalıcı olarak kurtulmayı sağlar. Ancak dokuyu koruyarak yapılması gereken tedavi planı sabır da gerektiren uzun bir süreci kapsar. Dokunun yenilenme sürecine bağlı olarak zamana yayılan tedavi kış aylarını kapsamaktadır. Yapılan tedavi genel hücre sağlığında da iyileşme sağlarken lekelerin kaybolması ile beraber ciltte canlılık ve sağlıklı bir görünüme de destek olur.
Derinin yapısında güneş lekeleri ile birlikte var olan kılcal damar çatlakları gibi durumlar da tedavinin içinde düşünülmelidir. Güneş lekelerinin tedavisi genellikle sonbahar aylarında başlanıp kış ayı boyunca devam etmektedir. Güneşin yoğunlaştığı dönemde bazı tedavi yöntemleri uygulanmaz.